Bijziendheid/ Myopie
Maak een afspraak met onze Myopie Management Experts.
Wist je dat al een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend is? Bijziendheid bij jongeren is in de afgelopen jaren zo sterk toegenomen dat we inmiddels van een epidemie spreken. Wetenschappers voorspellen dat in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend is.
Één van de oorzaken van deze explosieve groei is de levensstijl van kinderen: bijna hun hele (sociale) leven gaat via hun telefoon of tablet. Whatsappen, snapchatten, instagrammen, tiktokken, gamen, vlogs kijken - en steeds minder buiten spelen. Dat gaat ten koste van hun ooggezondheid.
Maar kinderen hebben hun ogen nog hun hele leven nodig. Toch?
Wat is bijziendheid?
De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit komt omdat de afbeelding waar je naar kijkt niet óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór.
De risico’s
Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar. Onderzoek toont aan dat mensen met een min-sterkte tussen de -5,00 D en -7,00 D (mate van bijziendheid) ruim twintig keer meer risico hebben op netvliesloslating. Ook het risico op glaucoom (verhoogde oogdruk), staar en andere oogaandoeningen is aanzienlijk hoger. Niet alleen zijn deze aandoeningen erg vervelend, maar ze kunnen zelfs leiden tot blindheid.
Belangrijke factoren
De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen:
1. Erfelijkheid: Als ouders, broers of zussen sterk bijziend zijn of netvliesloslating voorkomt in de familie, is de kans op bijziendheid groter.
2. Etniciteit: Onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor (tot wel 80%).
3. Leefpatroon: Kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet ontwikkelen vaker bijziendheid.
Waar moet ik op letten?
De onderstaande signalen kunnen aangeven dat je kind mogelijk bijziend is:
- Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen.
- Moeite op school. Dit kan komen door het niet goed kunnen lezen van het bord.
- Dicht bij de televisie of computer gaan zitten.
- Een boek heel dichtbij houden bij het lezen.
- In de verte niet goed kunnen zien.
- Veel knipperen.
- Veel in de ogen wrijven.
- Ogen vaak dichtknijpen.
Dit zijn slechts signalen. Het is belangrijk om de ogen van je kind regelmatig te laten controleren. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk worden voorkomen.
Wat kan ik voor mijn kind doen?
Helaas is bijziendheid nog niet te genezen. Wel kan de specialist een aantal behandelingen aanbieden die bijziendheid afremmen: dit heet myopie management (myopie = bijziendheid). Door op tijd met myopie management te beginnen kan bijziendheid zoveel mogelijk worden tegengegaan.